Veelgestelde vragen over mediation

Iedere scheiding is maatwerk, geen scheiding is hetzelfde. Uiteraard is er wel een aantal vragen die onze mediator regelmatig voorbij ziet komen. Daarom hebben wij een aantal van deze vragen voor u op een rij gezet en beantwoord. Wij hopen dat u hiermee alvast geholpen bent. Hebt u meer vragen of andere vragen? Neem dan contact op met Noordhof Mediation en wij zullen u verder helpen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om de scheiding helemaal rond te hebben?

Onze ervaring is dat dit ongeveer vier maanden duurt. De eerste twee maanden worden besteed aan de bemiddelingsgesprekken. Daarna duurt de juridische procedure nog circa twee maanden.

Ben ik verplicht om een ouderschapsplan te maken voor onze kinderen?

Ja. Gehuwde mensen, maar ook mensen met een geregistreerd partnerschap en zelfs samenwoners met minderjarige kinderen, zijn per 1 maart 2009 verplicht een ouderschapsplan op te stellen.

Heb ik als samenwoner ook recht op partneralimentatie?

Nee, alleen als je getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan kan er sprake van partneralimentatie zijn.

Kan mediation ook zonder partner?

Nee, de kracht van mediation is juist dat we met z’n drieën communiceren en duidelijke en aanvaardbare afspraken op papier vastleggen.

Staat een alimentatieberekening voorgoed vast?

Nee, indien er drastische wijzigingen zijn in één van de inkomens is het wettelijk verplicht om een nieuwe berekening te laten maken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als één van de twee partijen gaat trouwen, duurzaam gaat samenwonen of fulltime gaat werken.

Bel of mail Noordhof Mediation om een afspraak te maken voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij komen er samen vast en zeker uit!

  • Noordhof Mediation

  • "Alles kon snel op papier worden gezet, waardoor de scheiding snel een feit was."

  • Echtscheiding

    Mensen die een scheiding meemaken hebben behoefte aan een vertrouwenspersoon bij wie ze te rade kunnen gaan en waar ze hun onzekerheden kunnen bespreken. Lees verder
  • Alimentatie

    Omdat er vaak een verschil in inkomen is, zal één van de partijen alimentatie moeten betalen aan de ander.

    Lees verder